تولید رزمارینیک اسید از طریق کشت ریشه‌های مویین گیاه نعناع دشتی (Mentha spicata) با تاثیر القاگر متیل جاسمونات
کد مقاله : 1041-MPBC2024 (R1)
نویسندگان
شیرین یوسفیان1، تهمینه لهراسبی *2
1پژوهشگر پسادکترا
2عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری
چکیده مقاله
هدف از این مطالعه، تولید رزمارینیک اسید به عنوان یک متابولیت ثانویه با اهمیت دارویی و صنعتی در کشت‌های ریشه مویین گیاه نعناع دشتی (Mentha spicata) با تاثیر القاگر متیل جاسمونات به عنوان یک جایگزین فرآیند تامین مواد موثره از طریق استخراج از گیاه اصلی می‌باشد. رزمارینیک اسید دارای خواص زیستی متعدد از جمله خاصیت ضد التهابی، ضد باکتریایی، ضد ویروسی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می‌باشد. القای ریشه مویین در ساقه گیاه نعناع دشتی با روش تزریق مستقیم باکتریایی انجام شد و القاگر متیل جاسمونات با غلظت 100 میکرومولار به نمونه‌های ریشه مویین در پایان فاز رشدی لگاریتمی اضافه شد. نتایج تیمار با القاگر متیل جاسمونات نشان دهنده تاثیر مثبت بر افزایش محتوای رزمارینیک اسید در نتیجه افزایش معنی‌دار بیان ژن‌های PAL و C4H از مسیر فنیل‌پروپانوئیدی بود. بالاترین سطح رزمارینیک اسید به 55/44 میکروگرم درگرم وزن خشک که تقریبا 11/84 برابر نمونه کنترل بود، رسید. بر اساس یافته‌های ما در این مطالعه، کشت ریشه‌های مویین گیاه نعناع دشتی با رشد سریع و توان تولید بالا می‌تواند به عنوان یک منبع پایدار برای تولید رزمارینیک اسید پیشنهاد گردد.
کلیدواژه ها
رزمارینیک اسید، نعناع دشتی، القاگر، متابولیت ثانویه
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر