مطالعه‌ بافت‌شناسی و سیتوشیمی برگ‌های پسته خوراکی (Pistacia vera L.)
کد مقاله : 1054-MPBC2024 (R1)
نویسندگان
نجمه حسینی1، فرخنده رضانژاد *2
1بخش زیست زیست شناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
2بخش زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه باهنر کرمان، ایران.
چکیده مقاله
مطالعه هیستوشیمیایی با مکان‌یابی متابولیت‌های ثانویه خاص در اندام‌های مختلف و در میان گونه‌های مختلف، می‌تواند به عنوان یک مطالعه‌ مقدماتی قبل از تجزیه و تحلیل‌های زمان‌بر که نیاز به استخراج متابولیت و کمی‌سازی دارند، انجام شود. در این مطالعه از رگبرگ میانی برگچه‌های پسته خوراکی (Pistacia vera L). برش دستی تهیه شد. رنگ‌آمیزی متیلن بلو-قرمز کنگو، برای مطالعه سلولز و لیگنین دیواره‌‌ها، استفاده شد. مطالعات نشان داد در رگبرگ اصلی برگچه، دو دسته آوندی (اصلی و اضافی) همراه با مجاری شیزوژن آشکار در آبکش و غلاف اسکرانشیمی در اطراف دستجات آوندی اصلی و ثانویه حضور دارند. در مطالعات سیتوشیمی، از رنگ‌های مختلف از جمله پریودیک اسید-شیف، پان‌سه‌آ، سودان‌سیاه، قرمز‌نیل، لوگول، پتاسیم‌دی‌کرومات، کلرید‌فریک و وانیلین، برای تشخیص و مکان‌یابی ترکیبات سلول‌ها استفاده شد. نتایج نشان داد در نمونه‌های شاهد، سلول‌ها هیچ رنگ قابل توجهی ندارند اما در رنگ‌آمیزی با معرف پان‌سه‌آ، اجسام پروتئینی رنگ قرمز تولید و سلول‌ها به این رنگ دیده شدند. پلی‌ساکاریدها با اسید پریودیک- شیف به رنگ سرخابی و ذرات نشاسته با معرف لوگول به رنگ آبی تیره تا سیاه دیده‌ شدند. ترکیبات لیپیدی با سودان سیاه قهوه‌ای تیره و با قرمز نیل به رنگ قرمز مایل به قهوه ای درآمدند. ترکیبات فنلی با کلریدفریک، سیاه تا قهوه‌ای و با دی‌کرومات‌پتاسیم به رنگ قرمز قهوه‌ای ظاهر شدند. بیشترین ترکیب مشاهده شده تانن‌‌ها بودند که با وانیلین، شدت بالایی از رنگ قرمز را نشان دادند. حضور مجاری رزین و ترکیبات مختلف بویژه ترکیبات فنلی و تانن‌ها مقاومت گیاه را در برابر تنش‌های زیستی و غیرزیستی مختلف بالا می‌برد.
کلیدواژه ها
سیتوشیمی، رگبرک اصلی، متابولیت ثانویه، ترکیبات فنولی، تانن، برگچه
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر