اثرات تنش خشکی و قارچ میکوریز آربوسکولار بر برخی صفات مورفولوژیک گونه‌های آویشن (.Thymus sp)
کد مقاله : 1059-MPBC2024 (R2)
نویسندگان
فریبا اذربار *1، سعدالله هوشمند2، رودابه راوش3، محمد ربیعی4
1.
2دانشگاه شهرکرد
3گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد
4گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی
چکیده مقاله
آویشن یک گیاه دارویی و ادویه‌ای مهم است و در طی قرون مختلف در تغذیه به عنوان یک ادویه و درمان برای کنترل عفونت‌ها و التهاب‌ها مورد استفاده قرار گرفته است و کاربرد آن می‌تواند در بهبود سلامت و کیفیت زندگی انسان مؤثر باشد. در این مطالعه، طی یک آزمایش فاکتوریل با سه تکرار تأثیر تنش خشکی با دو سطح (90 و 50 درصد ظرفیت زراعی)، و اعمال قارچ مایکوریز در دو سطح (کاربرد یا عدم کاربرد قارچ) بر برخی صفات مورفولوژیک نُه اکوتیپ از سه گونه آویشن شاملThymus vulgaris، T. pulegiodes وT. serpyllum در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بجز اثر ماکوریز بر طول برگ و وزن تر بوته، عوامل اصلی شامل اکوتیپ، تنش خشکی و اعمال قارچ مایکوریز و اثرات متقابل دو طرفه و سه طرفه این عوامل بر صفات مورد بررسی اثر معنی دار دارد. هرچند میزان شدت تغییرات اکوتیپ ها تحت تاثیر تنش خشکی و اعمال قارچ متفاوت بود، اما در کل تنش خشکی باعث کاهش در اغلب صفات از جمله ارتفاع بوته، طول برگ، مساحت برگ و وزن تر بوته گردید. از طرف دیگر بکارگیری قارچ مایکوریز افزایش مقادیر صفات را در اغلب اکوتیپ ها با شدت های متفاوت به دنبال داشت، بکارگیری قارچ مایکوریز می تواند این کاهش را تعدیل و در برخی موارد بطور کامل جبران نماید. لذا برای بهبود صفات گونه های آویشن استفاده از این قارچ در شرایط تنش و بدون تنش خشکی توصیه می شود
کلیدواژه ها
تنش خشکی، قارچ مایکوریز، Thymus ssp
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر