بررسی ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه زوفایی |
کد مقاله : 1066-MPBC2024 (R2) |
نویسندگان |
فاطمه ملک ملکی *1، مهدی نقی زاده2، مریم دلفانی3، رزیتا کبیری4، بابک حسن زاده تجرق5 1دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام 2گروه تولیدات گیاهی دانشکده کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان 3کارشناس فضای سبز باغ گیاه شناسی ملی ایران 4مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (AREEO) 5کارشناس باغ گیاهشناسی ملی ایران |
چکیده مقاله |
به منظور بررسی ترکیبات اسانس گیاه زوفایی با نام علمی Thymbra spicata(از خانوادة نعناعیان)، ابتدا بذر گیاه زوفایی با کمک کارشناسان اداره کل منابع طبیعی استان ایلام از رویشگاه های طبیعی جمعآوری و به آزمایشگاه گیاه شناسی دانشگاه ایلام منتقل و به استناد کلیدهای گیاه شناسی و رده بندی فلور ایلام شناسایی شد. جهت کاشت گیاه ابتدا در محیط گلخانه نشا زوفایی تهیه و سپس به مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ایلام منتقل گردید. جهت تهیه اسانس سرشاخه های گلدار آن برداشت و در سایه خشک گردید. اسانس گیاه زوفایی در این پژوهش با روش تقطیر با بخار آب (دستگاه کلونجر) استخراج شد. جهت شناسایی ترکیبات موجو در اسانس جمع آوری شده از روشهای کروماتوگرافی گازی استفاده شد. ضریب بازداری اجزای اسانس محاسبه و همراه با طیفهای جرمیشان با استاندارد مقایسه گردید. ترکیبات مختلفی از اسانس گیاه شناسایی شد اما عمده ترکیبات اسانس مشتمل بر بیست و یک ترکیب و 44/90 درصد کل اسانس بود. عمده ترین ترکیبات شناسایی شده در اسانس گیاه شامل Durenol، 1,3-Dioxolan2-one, 5-methyl-4-)4,4-dimethyl-2,3(dimethylenecyclohexyl، Cyclohexene, 2-(azidomethyl)-1,3,3-trimethyl، 1-Oxaspiro[4.5]deca-3,6-diene, 2,6,10,10-tetramethyl و ترکیباتی همچون Caryophyllene، Carvacrol و Linalool بودند. |
کلیدواژه ها |
زوفایی، کروماتوگرافی گازی، Durenol ، Caryophyllene ، Carvacrol. |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |