مقایسه و بررسی بیوانفورماتیکی پروتئین های DCL سه گیاه دارویی زنجیل، وانیل و مارچوبه
کد مقاله : 1070-MPBC2024 (R1)
نویسندگان
مهدیس براتی فرد *1، احسان محسنی فرد2
1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی_دانشکده‌ ی کشاورزی_ دانشگاه زنجان
2گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی-دانشکده کشاورزی- دانشگاه زنجان
چکیده مقاله
پروتئین‌های DCLاز اجزای کلیدی در مسیر تولید miRNAها و برخی دیگر از RNAهای کوچک هستند که RNA‌های دو رشته‌ای بلند را به RNA‌های کوچک تبدیل می‌کنند. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه‌ی پروتئین‌های DCL موجود در سه گیاه دارویی زنجبیل، وانیل و مارچوبه با کمک روش‌ها، ابزارها و نرم‌افزارهای بیوانفورماتیکی انجام شد. در ابتدا توالی پروتئین‌های DCL سه گیاه دارویی زنجیل، وانیل و مارچوبه با استفاده از توالی پروتئین‌های DCL گیاه آرابیدوپسیس شناسایی گردید و در مراحل بعدی همردیفی توالی‌ها، رسم درخت فیلوژنی، شناسایی و ترسیم دومین‌های این پروتئین‌ها انجام گرفت. نتایج همردیفی نشان داد که این توالی‌ها شامل نواحی حفاظت شده‌ای هستند که عمدتا مربوط به دومین‌های آن‌ها می‌باشد، ترسیم دومین‌های آن نیز وجود یا عدم وجود بعضی دومین‌ها را در ساختار پروتئین نشان داد. پروتئین‌های دایسر موجود در گیاهان دارویی مورد مطالعه به طور کلی شامل پنج دومین‌ اصلی: PAZ،Helicase ، Dicer_dimer، DSRMو RIBOc. بود. درخت فیلوژنی رسم شده این پروتئین‌ها را به چهار دسته‌ی مجزا تقسیم کرد که متناسب با نوع دایسرهای مورد مطالعه بود. اگرچه گیاهان مورد بررسی از خانواده‌های مختلف گیاهی بودند با این وجود دومین‌های مربوط به پروتئین‌های DCL به طور ثابتی در این گیاهان وجود داشتند. شناسایی این پروتئین‌ها که در فرایندهای مهمی همچون تولید miRNAها و کنترل آلودگی‌های ویروسی دخالت دارند که درک ما را از سازکارهای مولکولی گیاهان دارویی بهبود خواهد بخشید.
کلیدواژه ها
پروتئین های دایسر، بیوانفورماتیک، گیاهان دارویی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر