بررسی ترکیبات فنلی، لیکوپن و پروتئین در شش هیبرید گوجه فرنگی رقم گیلاسی (Lycopersicum lycopersicum var. cerasiforme)
کد مقاله : 1073-MPBC2024 (R2)
نویسندگان
سید رضا جعفریان1، فرخنده رضانژاد *2، محسن اسدی خانوکی3
1بخش زیست زیست شناسی، دانشگاه شهید باهنر کرمان
2گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه باهنر کرمان، ایران. پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه باهنر کرمان، ایران.
3گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران. پژوهشکده فناوری تولیدات گیاهی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.
چکیده مقاله
گوجه‌فرنگی پس از سیب‌زمینی و سیب‌زمینی شیرین، بیشترین حجم تولید در جهان (189 میلیون تن در سال 2021) را دارد. واریته‌ها و ژنوتیپ‌های مختلف آن بطور گسترده در رژیم‌ غذایی افراد سراسر جهان استفاده می‌شوند و منبع مهمی از کاروتنوئیدها (بطور عمده لیکوپن)، اسید اسکوربیک و ترکیبات فنلی هستند که کاربردهای درمانی متعددی دارد. شش هیبرید گوجه‌‌فرنگی از رقم گیلاسی (Lycopersicum lycopersicum var. cerasiforme) شامل بوس- پتوسید (Hyb. Boss- Petoseed) ، کیوپید- پتوسید (Hyb. Cupid- Petoseed)، سویت میلیون- ساکاتا (Sweet million- Sakat)، پینک دبوت- ساکاتا (Pink Debut- Sakata)، بابیتوم- بروینزما (Babytom- Bruinsma)، چری‎بل- بروینزما (Babytom- Bruinsma)، کشت و میوه آنها مورد آنالیز بیوشیمایی قرار گرفت. کمترین مقدار ترکیبات فنلی در هیبرید بوس- پتوسید و کیوپید-پتوسید و بیشترین مقدار در پینک دبوت- ساکاتا و چری‎بل- بروینزوما، مشاهده شد. مقدار فلاونوئیدها در کیوپید-پتوسید، نسبت به سایر هیبریدها، بالاتر و در بوس-پتوسید و بابیتوم- بروینزوما، کمترین بود. هیبریدهای بوس- پتوسید و کیوپید- پتوسید دارای کمترین آنتوسیانین و هیبرید چری‌بل- بروینزوما و بابیتوم- بروینزما نیز بدون تفاوت معنی‌دار، دارای بیشترین آنتوسیانین بودند. بنابراین در دو هیبرید چری‌بل- بروینزوما و بابیتوم- بروینزما که ترکیبات فنلی کل و آنتوسیانین آنها بویژه در مقایسه با دو هیبرید بوس- پتوسید و کیوپید- پتوسید (با فلاونوئید بالا) بالا هست میزان فلاونوئید کل کمتر است. اندازه‎گیری میزان لیکوپن نشان داد که به‌جز در هیبرید بابیتوم- بروینزوما که محتوای لیکوپن آن در مقایسه با سایر هیبریدها افزایش معنی‌داری نشان داد در هیبریدهای دیگری مشابه بود. بیشترین میزان پروتئین کل در هیبرید بابیتوم- بروینزوما و کم‌ترین در هیبرید بوس- پتوسید، مشاهده شد.
کلیدواژه ها
آنتوسیانین، فلاونوئید، گوجه‌فرنگی گیلاسی، لیکوپن
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر