تاثیر تنش خشکی بر تراکم کرک های غده ای و میزان اسانس در گونه های آویشن |
کد مقاله : 1075-MPBC2024 (R1) |
نویسندگان |
شهربانو عباسی *1، سعداله هوشمند2، سمیرا قربانی3 1دانشگاه شهرکرد دانشکده کشاورزی گروه آموزشی اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی کشاورزی 2گروه آموزشی اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد 3گروه بهداشت وکنترل کیفی موا د غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه اردکان |
چکیده مقاله |
مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر تنش خشکی بر تراکم کرک های غده ای و میزان اسانس سه گونه T. daenensis،T. armeniacus، T. vulgaris و آویشن شیرازی (Z. multiflora) صورت گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد تنش خشکی بر صفات تراکم کرک در گرههای اول و دوم تاثیر معنیدار داشته است. با توجه به نتایج مقایسه میانگین بیشترین تراکم کرک زیر و روی برگ (به ترتیب 25/20 و 48/23 کرک در میلی متر مربع) مربوط به T. daenensis در گره اول در مرحله 50 درصد گلدهی تحت شرایط شاهد و تنش مشاهده شد. تنش خشکی در مجموع باعث کاهش تعداد کرک در برگ شد. بیشترین عملکرد (63/1 گرم در بوته) و محتوای اسانس (08/4 درصد) در شرایط رطوبتی شاهد به ترتیب در مراحل 50 درصد گلدهی و رویشی متعلق به T. vulgaris بود. در مجموع تنش خشکی موجب کاهش میزان اسانس شد. نتایج مقایسه میانگین عملکرد اسانس نشان داد اغلب گونهها با اعمل تنش خشکی دچار کاهش شدند. افزایش عملکرد اسانس در T. daenensis در شرایط تنش خشکی نسبت به شاهد با 3/36 درصد در مرحله رویشی مشاهده شد. در واقع می توان گفت که بسته به نوع گونه و میزان آب در دسترس گیاه میزان اسانس متفاوتی حاصل خواهد شد. بررسی تنوع مورفولوژیکی و میزان اسانس آویشن، علاوه بر فراهم کردن امکان انتخاب جمعیت هایی از گونه های برتر برای توسعه و کشت، میتواند شرایط اصلاح آن را از نظر تولید محصول بالاتر، کیفیت بهتر، مقاومت بیشتر به شرایط محیطی و افزایش ترکیبات دارویی را ایجاد نماید. |
کلیدواژه ها |
آویشن، تراکم کرک غده ای، عملکرد اسانس |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |