جایگاه اندوفیت‌های باکتریایی درتولید ترکیبات فعال زیستی گیاهی و کاربرد آن درکشاورزی، صنعت، نانو و زیست‌فناوری
کد مقاله : 1096-MPBC2024 (R1)
نویسندگان
افسون کامیاب1، داود صمصام پور *2
1دانشجوی دکتری، اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی در محصولات باغی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس
2دانشیار، گروه علوم مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه هرمزگان
چکیده مقاله
اندوفیت‌های باکتریایی، درون بافت‌های گیاهی وجود دارند و در بخشی یا طول دوره حیات گیاه بدون هیج‌گونه آسیب یا بیماری برای میزبان خود، درون آن زندگی می‌کنند. این نوع رابطه همزیستی، فیزیولوژی و سلامت گیاهان را بهبود می‌بخشد، در عوض گیاهان غذا و پناه‌گاه برای باکتری‌ها فراهم می‌کنند. استفاده از این همزیست‌های طبیعی فرصتی برای به حداکثر رساندن بهره‌وری محصول در عین کاهش اثرات زیست‌محیطی کشاورزی فراهم می‌کند. هم‌چنین سبب ایجاد امکانات برای کاربردهای زیست فناوری ، پزشکی و کشاورزی می‌شود. اندوفیت‌ها رشد گیاه را از طریق تثبیت نیتروژن، تولید هورمون گیاهی، جذب مواد مغذی و با ایجاد تحمل به تنش‌های غیرزیستی و زیستی افزایش می‌دهند. هم‌چنین با تولید آنتی‌بیوتیک‌ها، متابولیت‌های‌ثانویه و سیدروفورها موجب تقویت سیستم ایمنی گیاه و کاهش بیماری می‌شوند. بسیاری از گونه‌های گیاهی کشاورزی و دارویی طیف گسترده‌ای از میزبانی اندوفیت‌های باکتریایی را شامل می‌شوند. اخیراً اندوفیت‌های باکتریایی برای تولید نانوذرات به منظور کاربردهای پزشکی و صنعتی استفاده شده‌اند. این بررسی به مزیت‌های اندوفیت‌های باکتریایی در تولید ترکیبات فعال زیستی در گیاه و کاربرد‌های این نوع ترکیبات زیستی در حوزه‌های مختلف را می‌پردازد.
کلیدواژه ها
اندوفیت‌ها، رشد گیاه، کاربردهای زیست‌فناوری، متابولیت‌های ثانویه
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر