بهنژادی گیاه استویا، راهکاری نوین برای جایگزینی شکر و رفع مشکلات تغذیهای مرتبط با مصرف آن |
کد مقاله : 1097-MPBC2024 (R1) |
نویسندگان |
فاطمه دریجانی *1، نجمه سلیمانی2 1شاغل در مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی کرمان 2پژوهشگر شاغل در مرکز تحقیقات کشاورزی کرمان |
چکیده مقاله |
گیاه استویا و شیرینکنندههای حاصل از آن علاوه بر خواص درمانی و شیرینکنندگی زیاد، با داشتن خصوصیاتی نظیر مقاومت به حرارت، ویژگی آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی، بهعنوان جایگزین برای شکر مطرح شدهاند. کشت استویا بهعنوان یک گیاه زراعی جدید، سودآور بوده و شرایط مساعدی برای فروش در بازارهای داخلی و بینالمللی دارد. محدودیتهایی در ارتباط با کشاورزی گیاه استویا، نظیر حساس بودن این گیاه به طول روز کوتاه، حساسیت به کمآبی و مقاومت کمتر از حد اعتدال به خشکی گزارش شده است که امکان غلبه بر این مشکلات با بهنژادی این گیاه ارزشمند وجود دارد. از آنجا که امکان کاشت این گیاه در مناطق گرم و مرطوب جنوبی، مناطق مرکزی و شرقی کشور بهشرط حفظ فاکتور رطوبت و آبرسانی مورد نیاز گیاه وجود دارد و میتوان با بهنژادی به تولید و عرضه بیشتر آن در کشور امیدوار بود، در این مقاله ضمن بررسی خصوصیات ژنوم استویا، به بررسی مسیر سنتز استویول گلیکوزیدها در گیاه استویا پرداخته میشود. |
کلیدواژه ها |
استویا، استویول گلیکوزید، بهنژادی، شکر |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |