زعفران، مواد موثره و روش های مختلف عصاره گیری |
کد مقاله : 1098-MPBC2024 (R2) |
نویسندگان |
فائزه محمدی نژاد1، محدثه شمس الدین سعید *2 1دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، مرکز آموزش عالی کشاورزی بردسیر، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه باهنر کرمان 2استادیار گروه تولیدات گیاهی، مرکز آموزش عالی کشاورزی بردسیر، دانشگاه شهید باهنر کرمان |
چکیده مقاله |
زعفران به دلیل دارابودن ترکیبات موثره از جمله کروسین، پیکروکروسین و سافرانال دارای خواص تغذیه ای و دارویی بی شماری است. استخراج و خالص سازی این ترکیبات برای کاربرد در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی و داروسازی از اهمیت بسزایی برخوردار است. روش خشک کردن بر مراحل بعدی عصاره گیری و استخراج ترکیبات موثره تاثیر گذار است . مشخص شده است روش های مایکروویو و انجمادی بر روش سنتی خشک کردن در سایه ارجحیت دارند. روش های متعدد کلاسیک از جمله خیساندن، سوکسله، پرکولاسیون و روش های مدرن عصاره گیری زعفران از قبیل عصاره گیری با امواج فراصوت، سیال فوق بحرانی، روش کوماتوگرافی، میکرو استخراج مایع-مایع پخشی وجود دارد. وقت گیربودن، پایین بودن بازده استخراج، مصرف حجم بالای حلال و غیراختصاصی بودن، از معایب روش های استخراج سنتی بشمار می آید. برای خالص سازی ترکیبات زعفران، از روش های متفاوتی از جمله کروماتوگرافی استفاده می شود. در این مقاله به برخی روش های مختلف استخراج و خالص سازی ترکیبات زعفران پرداخته می شود. |
کلیدواژه ها |
زعفران، خشک کردن، کروسین،کروماتوگرافی، پرکولاسیون |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |