اثر کلرید کلسیم و نانوذرات نقره بر پارامتر های رشدی و میزان تولید استویوزید و ربادیوزید در کشت بافت گیاه استویا ( Stevia rebaudiana Bertoni)
کد مقاله : 1099-MPBC2024 (R1)
نویسندگان
محسن جودکی1، جابر کریمی *2، آیت الله رضایی2
1دانش آموخته کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی
2عضو هیات علمی دانشگاه شاهد
چکیده مقاله
استویا با نام علمی Stevia rebaudiana گیاه دولپه ای و چند ساله دارای خواص بیشمار دارویی است. مهمترین ماده موجود در این گیاه گلیکوزید های استویوزید و ربادیوزید است که بدون کالری و تا حدود 300 برابر قند معمولی خاصیت شیرین کنندگی دارد. این ماده شیرین کننده به عنوان جایگزین قند برای بیماران دیابتی معرفی شده است. در این تحقیق اثر نانوذرات نقره در چهار سطح (0، 5، 10 و 20 میلی گرم بر لیتر) و کلرید کلسیم در دو سطح (44/0 و 88/0 میلی گرم بر لیتر) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار روی گیاه استویا بررسی شد. نتایج آنالیز داده ها نشان داد که تیمار کلرید کلسیم به جز تعداد گیاهچه، طول ریشه چه، وزن تر، میزان پروتئین و آنتوسیانین روی کاهش سایر پارامتر های رشدی و افزایش استویوزید و ربادیوزید اثر معنی دار داشت. تیمار نانوذرات نقره نیز به جز پارامترهای ارتفاع گیاهچه، طول ریشه چه و فلاونوئید روی کاهش سایر پارامترهای رشدی و افزایش استویوزید و ربادیوزید اثر معنی دار داشت. اثر متقابل کلرید کلسیم و نانوذرات نقره نیز به جز پارامترهای تعداد گیاهچه، طول ریشه چه و وزن تر روی کاهش سایر صفات رشدی و افزایش استویوزید و ربادیوزید اثر معنی دار داشت. بنابراین تیمار الیسیتور های کلرید کلسیم و نانوذرات نقره با تعدیل مراحل رشدی باعث افزایش متابولیت های ثانویه (استویوزید و ربادیوزید) گیاه استویا می شوند.
کلیدواژه ها
استویا، نانوذرات نقره، کلرید کلسیم، استویوزید، ربادیوزید
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر