بهینه سازی تولید کالوس در گیاه جارو علوفه ای (Kochia Scoporia L. )
کد مقاله : 1111-MPBC2024 (R1)
نویسندگان
سید حمید رضا رمضانی *1، محمدقادر قادری2، فائزه خالقدادی2
1دانشیار گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
2گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند
چکیده مقاله
تولید علوفه در مناطق خشک و شور همواره دارای مشکلاتی بوده است. کشت گیاه جارو علوفه ای به دلیل مقاومت زیاد به شوری و خشکی می تواند در این مناطق کاربرد داشته باشد. استفاده از روش های مختلف کشت از جمله کشت بافت، دسترسی برای انواع تغییرات ژنتیکی را برای گیاهان راحت کرده است. لذا این پژوهش برای بهینه کردن تولید کالوس از گیاه کوشیا طراحی شده است. بدین منظور 4 تیمار هورمونی در محیط کشت پایه موراشینگ و اسکوگ مورد مطالعه قرار گرفت. هورمون ها ترکیباتی از هورمون های NAA، BA و Kin بود. آزمایش به صورت طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار انجام گرفت. صفات مورد مطالعه شامل وزن خشک و تر کالوس ها بود. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر و خشک کالوس مربوط به ریزنمونه محور زیر لپه به همراه 1 میلی گرم هورمون NAA و کمترین آن مربوط به ریزنمونه برگ به همراه 1میلی‌گرم NAA و 5/0 میلی‌گرم BA بوده است. همچنین بالاترین درجه تشکیل کالوس مربوط به ریزنمونه برگی با 45/95 درصد بوده است پیشنهاد می شود در پژوهش های آتی جهت تولید کالوس بیشتر از تیمار ریزنمونه زیر لپه با 1میلی‌گرم NAA استفاده گردد.
کلیدواژه ها
علوفه، NAA، BA، شوری
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر