بررسی اثر الیسیتور قارچی و ساکاروز بر رشد و تولید گلیکوزید در کشت بافت گیاه استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) |
کد مقاله : 1129-MPBC2024 (R2) |
نویسندگان |
امداد بیگ محمدی1، آیت اله رضایی *2 1دانشگاه شاهد - دانشکده کشاورزی - گروه باغبانی 2دانشگاه شاهد |
چکیده مقاله |
کشت بافت بهترین روش برای تکثیر استویا بوده و استفاده از الیستورها میتوانند هم بر صفات مرفولوژیکی و هم بر تولید گلیکوزید استویول تأثیر بگذارند. بنابراین، اثر 4 غلظت مختلف ساکاروز (30،20،10 و40 گرم بر لیتر) و الیسیتور قارچی (عصاره مخمر) در دو غلظت (0 و 2 درصد) در کشت بافت گیاه استویا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که به طور کلی الیسیتور قارچی بر شاخص های مرفولوژیک تاثیر کاهشی و ساکاروز تاثیر افزایش داشت. در شاخصهای بیوشیمیایی مانند کلروفیل a و b بیشترین میزان را در غلظت ساکاروز 40 گرم در لیتر بدون عصاره مخمر، بیشترین میزان آنتی اکسیدان در غلظت 40 گرم در لیتر ساکاروز و عصاره مخمر 2 درصد و بیشترین میزان کارتنوئید در غلظت 20 و30 گرم در لیتر بدون عصاره مخمر مشاهده شد. بالاترین میزان استویوزید (185میلی گرم بر لیتر) و ریبودیوزید (78/0 میلیگرم در لیتر) در غلظت ساکاروز 10 گرم بر لیتر و عصاره مخمر 2 درصد بدست آمد. میتوان نتیجه گرفت که ترکیبات مورد بررسی از طریق تحریک مسیر تولید گلیکوزیدها و افزایش میزان سایر ترکیبات بیوشیمیایی در تولید متابولیتهای استویا تأثیر گذار میباشند. |
کلیدواژه ها |
استویا، کشت درون شیشه ای، الیسیتور، پرآوری، مواد موثره |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |