مروری بر به نژادی فلفل دلمهای در راستای بهبود خواص فیتوشیمیایی |
کد مقاله : 1149-MPBC2024 |
نویسندگان |
Azam nikbakht dehkordi * استادیار |
چکیده مقاله |
فلفل دلمه ای شیرین (Capsicum annuum L.) متعلق به خانواده Solanaceae به عنوان یک میوه با ارزش غذایی بالا را میتوان به عنوان ادویه در بسیاری از غذاها و همچنین به صورت تازه استفاده کرد. این دو ویژگی تغذیهای به دلیل طعم قوی و عمیق بسیاری از مواد فیتوشیمیایی موجود در این میوه است. این میوه دارای بسیاری از خواص مفید به دلیل غلظت بالایی از مواد معدنی و ویتامینها است که آن را از سایر انواع میوهها متمایز میکند. این میوه منبع عالی از مواد فعال زیستی مانند فلاونوئیدها، پلی فنولها و مواد معطر مختلف است که حامی سلامت هستند. خواصی نظیر آنتی اکسیدان، کاهش اثرات مضر استرس اکسیداتیو و در نتیجه جلوگیری از بسیاری از بیماریهای مزمن، یکی از اصلیترین ویژگی-های زیست پزشکی این میوه است. این ترکیبات فیتوشیمیایی علاوه بر اثرات ضد سرطان و پیشگیری کننده از امراض قلبی، خواص ضد باکتریایی خوبی دارند. فلفل دلمهای به دلیل مشخصات غذایی غنی و پتانسیل صادرات در حال افزایش، توجه کشاورزان، مصرف کنندگان و بازرگانان بازارهای بین المللی را به خود جلب کرده است. علاوه بر صفات سنتی مهم مانند زودرس بودن و عملکرد بیشتر، بهنژادی فلفل دلمهای اکنون با ظهور آفات و بیماریهای جدید به چالش کشیده شده است. واریته های جدید با رنگ میوه، تندی، شکل و کیفیت غذایی مطلوب، همراه با مقاومت در برابر تنشهای زیستی و غیرزیستی مورد نیاز است. همه این ویژگیها نشان دهنده اهداف اصلی بهنژادی همراه با عملکرد بالاتر است. |
کلیدواژه ها |
بهنژادی، فلفل شیرین، ترکیبات فیتوشیمیایی |
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر |