مروری بر به نژادی فلفل دلمه‌ای در راستای بهبود خواص فیتوشیمیایی
کد مقاله : 1149-MPBC2024
نویسندگان
Azam nikbakht dehkordi *
استادیار
چکیده مقاله
فلفل دلمه ای شیرین (Capsicum annuum L.) متعلق به خانواده Solanaceae به عنوان یک میوه با ارزش غذایی بالا را می‌توان به عنوان ادویه در بسیاری از غذاها و همچنین به صورت تازه استفاده کرد. این دو ویژگی تغذیه‌ای به دلیل طعم قوی و عمیق بسیاری از مواد فیتوشیمیایی موجود در این میوه است. این میوه دارای بسیاری از خواص مفید به دلیل غلظت بالایی از مواد معدنی و ویتامین‌ها است که آن را از سایر انواع میوه‌ها متمایز می‌کند. این میوه منبع عالی از مواد فعال زیستی مانند فلاونوئیدها، پلی فنول‌ها و مواد معطر مختلف است که حامی سلامت هستند. خواصی نظیر آنتی اکسیدان، کاهش اثرات مضر استرس اکسیداتیو و در نتیجه جلوگیری از بسیاری از بیماری‌های مزمن، یکی از اصلی‌ترین ویژگی-های زیست پزشکی این میوه است. این ترکیبات فیتوشیمیایی علاوه بر اثرات ضد سرطان و پیشگیری کننده از امراض قلبی، خواص ضد باکتریایی خوبی دارند. فلفل دلمه‌‌ای به دلیل مشخصات غذایی غنی و پتانسیل صادرات در حال افزایش، توجه کشاورزان، مصرف کنندگان و بازرگانان بازارهای بین المللی را به خود جلب کرده است. علاوه بر صفات سنتی مهم مانند زودرس بودن و عملکرد بیشتر، به‌نژادی فلفل دلمه‌ای اکنون با ظهور آفات و بیماری‌های جدید به چالش کشیده شده است. واریته های جدید با رنگ میوه، تندی، شکل و کیفیت غذایی مطلوب، همراه با مقاومت در برابر تنش‌های زیستی و غیرزیستی مورد نیاز است. همه این ویژگی‌ها نشان دهنده اهداف اصلی به‌نژادی همراه با عملکرد بالاتر است.
کلیدواژه ها
به‌نژادی، فلفل شیرین، ترکیبات فیتوشیمیایی
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر